Kolombiya 05-15.01.2018

Cali
Uzun bir aradan sonra Kolombiya motosiklet turu için Sinan ve Murat ile birlikte yollardayız. 14 saatlik Bogota uçuşuna Cali aktarması da eklenince yolculuğumuz 20 saati buldu. New York’tan gelecek olan Osman ve Metin’in uçağı fırtına nedeniyle iptal olunca bulabildikleri tek aktarma Peru üzerinden geliyorlar Cali’ye. 
6 Mart sabahı motorlarımıza binip yola çıkıyoruz. Rehberimiz Dennis Cali’ye yerleşmiş bir Alman, aynı zamanda da motosiklet akrobatı. 

Escobar’dan sonra Kolombiya’da uyuşturucu ticaretini yöneten Cali karteli yüzünden şehir polis ablukasında. Şehrin dışına doğru çıktıkça kenar mahallerde sık sık polis kontrol noktalarından geçiyoruz.

Pavas



Kahve molası Pavas’ta. 

Restrepo


Daha sonra Restrepo üzerinden Calima gölünün bulunduğu vadiye doğru iniyoruz. 
Yolda devrilen bir tır yüzünden yarım saatten fazla beklemek zorunda kalıyoruz.

Calima


Su sporları merkezi olan Calima gölü kıyısındaki öğle yemeğinden sonra yola henüz çıkmışken Osman düşüyor ve ayağı motorun altında kalıyor. Buz kompresinin ardında Osman ve motorunu arkamızdan gelen araca yükleyip yola devam ediyoruz.  


Valle Del Cauca nehrini akıntı ile hareket eden bir sal ile geçiyoruz. 
Bu gece kalacağımız Montenegro yolunun başlangıcı stabilize, sonrası otoban. Kolombiya’da otoban motosikletlere ücretsiz olduğu gibi gişelerde motorlar serbestçe geçebilsin diye özel bir yol bile var.   

İkinci gün Magdalena Vadisinden And Dağlarına doğru tırmanmaya başlıyoruz. 
Ülkede motosiklet kullanımı çok yaygın, yolda her türlü motosiklet kullanan her yaştan insan var. Bugün iki tane motosiklet kazası görüyoruz.

İkinci durağımız Manizales’e geldiğimizde hastanede röntgen çektiren Osman’ın ayağının kırıldığı anlaşılıyor ve ayağını alçıya alıyorlar. Tura arkamızdan gelen araçla devam edecek maalesef. 
Los Nevados


Ertesi gün 4.000 metre yüksekliğindeki Los Nevados Ulusal Parkına doğru yola çıkıyoruz. And Dağlarının virajlı ve sisli yollarında ortalama 30 derecelerde olan hava sıcaklığı 5 dereceye düşüyor.




Kolombiya dünyada en çok canlı türünün bulunduğu ikinci ülke ve bu kadar çok canlının yaşadığı zengin bir doğal yaşam alanına sahip. Kendine has doğası olan yüksek irtifadan aşağı doğru indikçe doğa inanılmaz bir şekilde zenginleşiyor.

Mariquita

Bugüne kadar yaptığımız en virajlı ve keyifli sürüşlerden biriydi, gece kalacağımız Mariquita’ya vardığımızda herkesin keyfi yerinde.    

And Dağları video link

Navarro Köprüsü

9 Ocak sabahı Magdalena nehri boyunca kuzeye doğru yola devam ediyoruz. İlk durak Golden Gate köprüsünü yapan San Francisco Bridge Company’nin 1894’te inşaa ettiği Navarro Köprüsü, Güney Amerika’da yapılan ilk çelik köprü.

Hacienda Napoles
İkinci molamız Escobar’ın çiftliğinde. Çiftliğin girişine dünyanın en zengin insanı olmasını sağlayan uyuşturucu kaçakçılığını ilk defa yaptığı uçak var. Polis saklanan paraları bulmak için çiftlikteki bütün binaları yıkıp her yeri kazmış, çiftlik şu an tematik park olarak ziyarete açık. Kolombiya’da toprağa gömülü çok büyük miktarda para var hala.

Cocorna Şelalesi
Öğle yemeğini Cocorna Şelalesinde yemeği planlarken bütün gün aralıklarla yağan yağmur şiddetlenince yemek molasını daha önce verip şelaleye sonra gidiyoruz.

Guatape


Bu gece kalacağımız Guatape 1700’lerden kalma bir kasaba. Binaların cephesindeki zocalos denilen renkli kabartmaların çoğu 20. yüzyılın başında yapılmış.


750 basamakla 220 metre yüksekliğindeki Guatape kayasına çıkıp fotoğraf çekmek ekibin en genç üyesi olarak bana düşüyor. Basamakların ortalarında iki hemşirenin görev yaptığı kayaya oyulmuş odacıkta fenalaşanlara tıbbi müdahale yapılıyor. 

Medellin
İki gün kalacağımız ebedi bahar şehri Medellin And Dağlarının bitimine kurulmuş. Otelimiz güvenli bir bölgede olmasına rağmen otelin bütün güvenlik görevlileri silahlı. Metin’in doğum gününü kutladığımız akşam yemeğine Osman’ın New York’tan sürpriz yaparak gelen arkadaşı Jeff ile Allen de katılıyor.
Ertesi gün şehri gezdirecek yerel rehber bizi ilk olarak Escobar’ın mezarına götürüyor, yol boyu onunla ile ilgili hikayeler anlatıyor. Medellin halkı Escobar’ı hala çok seviyor.
Dünyanın en uzun teleferik hattı olan metro cable toplu taşıma aracı olarak ilk defa Medellin’de kullanılmış. Metro ile bağlantılı olan teleferik dağlık şehirde hızlı ve kolay ulaşım sağlıyor.

Comuna 13 





Teleferik turundan sonra şehrin en tehlikeli suç ve uyuşturucu merkezi iken graffiti sayesinde turizme açılan Comuna 13’e gidiyoruz. 2002 yılında komünist gerillalar ile uyuşturucu çetelerine karşı yapılan Orion harekatı ile suçtan temizlenen Comuna 13 dik bir yamaçta olduğu için Escobar tepeye kadar çıkan pek çok yürüyen merdiven yaptırmış.

Botero Parkı


Medellin doğumlu olan Botero’nun heykellerinin bulunduğu park uzakta olduğu ve hava kararmaya başladığı için ekip otele dönüyor, parka tek başıma gidiyorum.


Parkın yanındaki bit pazarı biraz tehlikeli olsa da çok renkli.

Turun 7. gününde Medellin’de kalmaya karar veren Osman’a veda ederek bugüne kadar kuzey olan rotamızı güneye dönüş yoluna çeviriyoruz.
Yolumuzun üzerinde heyelan meydana geliyor ve bir araba toprak altında kalıyor. Büyük kısmı yağmur ormanı olan Kolombiya’da yağan şiddetli yağmurlar yüzünden sık sık toprak kayması meydana geliyor.
Yol kapandığı için daha uzun, virajlı ve yoğun trafiği olan alternatif bir güzergahtan gitmek zorunda kalıyoruz. Panamerikan karayolu yapımı yüzünden sık sık durup bekliyoruz. Son 50 kilometrede yağan yağmur da eklenince 310 kilometreyi 9 saatte gidebiliyoruz.

Salento



Kahve üretiminde dünya üçüncüsü olan Kolombiya’nın en fazla kahve yetiştirilen yeri Salento’da turdaki son gecemizi geçiriyoruz. Yüksek irtifada, dağlık arazide yetişen kahve için ülkenin coğrafyası çok uygun.

El Ocaso 




Ertesi sabah El Ocaso kahve çiftliğine gidip dalından bardağa kahvenin bütün aşamalarını görüyoruz. 

Salento video link

Cali

Öğleden sonra Cali’de motorlarımız teslim edip akşam uçakla Bogota’ya gidiyoruz. Panama aktarmalı 16 saatlik uçuşa 8 saat farkı da eklenince Pazar sabah bindiğimiz uçaktan Pazartesi sabah iniyoruz.


Hiç yorum yok: